Spartips för studenter

Att bli student och flytta hemifrån kan innebära en chock för privatekonomin. Inkomsten är inte särskilt stor som student, men utgifterna har en tendens att skena iväg. Att få ekvationen att gå ihop är inte alltid helt lätt. Här kommer några smarta tips:

Sänk boendekosbooks-552607_960_720tnaden

I skrivande stund är bostadsmarknaden tuff i Sverige och det kan vara svårt att hitta ett prisvärt studentboende. Dock brukar kostnaden för boendet vara den största utgiften under en månad, så det är det också där det finns bäst potential att spara pengar. En klassiker är att försöka dela boende tillsammans med någon annan. Två studenter som delar hyreskostnaden sparar mycket pengar. De kan också dela andra fasta avgifter såsom bredband, TV-avgift, el och fast telefon, vilket kan spara ännu mer pengar.

Gör matlådor och storhandla

Att äta ute varje dag blir snabbt väldigt mycket pengar. Spara rester från dagen innan och ät som lunch dagen efter. Försök storhandla med en inköpslista någon gång veckan i lågprisbutiker, istället för att småhandla utan inköpslista och göra impulsköp. Håll utkik efter rabatter.

Utnyttja studentrabatter

Studenter har massvis av förmåner som du ska passa på att utnyttja. Till exempel går det att få rabatt på kurslitteratur, elektronik och resor. Många abonnemang för telefon eller bredband har också rabatter för studenter.

Handla second hand

Att köpa begagnat är ofta ett smart val för studenter. Många kläder som erbjuds second hand är nästan som nya och där finns det mycket pengar att spara. Det går också att fynda på auktionssajter på nätet.

Skaffa ett extrajobb

Att jobba extra är ett perfekt alternativ för studenter. Utbudet brukar vara ganska stort, inte minst i storstäderna. Kom ihåg att många andra studenter tänker på samma sätt. Försök att vara ute i god tid. Dessutom ger det arbetslivserfarenhet och meriter som ser bra ut på ditt CV.